29 EKİM 2017 CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Türk Ulusuna çağdaş uygarlık hedefini gösteren Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını Cumhuriyetimizin 94. yılında minnetle anarken; altını çizerek belirtmek isteriz:

Yüce Atatürk’ün “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözüyle aslında sadece sistem değişikliğini işaret etmediğini; milletin makûs talihine son verip; ilim ve irfan ışığında çağdaş bir geleceği müjdelediğini çok iyi biliyoruz.

O yüzden, bugün sahip olduğumuz her şey için ona sonsuz bir minnet borcumuz olduğunun da bilincindeyiz.

En başta, ulus egemenliğini kayıtsız ve şartsız olarak bizlere teslim ettiği için minnet duyuyoruz.

Kula kul olmaktan kurtardığı ve bizleri toplum içinde benlik sahibi kıldığı için minnet duyuyoruz.

Çocuk olarak; küçük yaşta gelin ya da tarlada mevsimlik işçi değil, çağdaş bir alfabeyle okulda öğrenci olabildiğimiz için minnet duyuyoruz.

Kadın olarak; evlilik ilişkilerinin parayla ölçülebilen bir metası değil; mecliste vekil, sandıkta seçmen, göklerde pilot ve Anadolu’nun her köşesinde çalıkuşu misali öğretmen olabildiğimiz için minnet borçluyuz.

Ve elbet... Kadı düzeninden adil yargı sistemine geçip, avukat kimliğimizle çağdaş Türk Hukuku’nun bir neferi olabildiğimiz için minnet borçluyuz.

Cinsiyetimiz, ırkımız, rengimiz, etnik kökenimiz fark etmeksizin; bizi aynı bayrakta, aynı toprakta, aynı amaçta bütünleştirip bir millet olma duygusunu damarlarımıza işlediği için Atamıza ve Cumhuriyete minnet borcumuz sonsuzdur.

Yakın tarih içerisinde ne zaman ki Cumhuriyet değerlerinden, Atatürk devrimlerinden, laik demokratik sosyal devlet ilkelerinden uzaklaşılmışsa; ülkemizin içte ve dışta yaşadığı sorunların daha da büyüdüğü, bölücü ya da din odaklı terör olaylarının daha da hortladığı ve güvenlik sorununun gündelik yaşamın bir parçası haline geldiği malumdur.

O yüzden, Cumhuriyetin kazandırdığı değerlerin ülkemizin bugün içinde bulunduğu istikrarsızlıkları, bölücü terör olaylarını ve muhtemel savaş çığlıklarını bertaraf etmekte tek rehberimiz olacağının asla unutulmaması gerekir.

Bu duygu ve düşüncelerle Balıkesir Barosu olarak bizler, Cumhuriyetin ilanından 94 yıl sonra aynı gurur ve coşkuyla haykırıyoruz:

“Efendiler, cumhuriyeti dün koruduk, bugün koruyoruz, yarın da koruyacağız.”

Av. EROL KAYABAY

Balıkesir Barosu Başkanı