29 EKİM 2018 CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Ulusal kurtuluş mücadelemizi taçlandıran Cumhuriyetimizin 95. yıldönümünü gurur ve kıvançla kutlamaktayız.

Cumhuriyet, her şeyini kaybetmiş bir ulusun bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği  en büyük kazanımdır. Cumhuriyet,ümmetçilik yerine ulusçuluğu, kulluk yerine yurttaşlığı, kişi iktidarı yerine ulus iradesini, bağnazlık yerine çağdaşlığı temsil eden bir rejimdir.

Ulu önder Atatürk’ün “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözüyle aslında sadece sistem değişikliğini işaret etmediğini; milletin makûs talihine son verip; ilim ve irfan ışığında çağdaş bir geleceği müjdelediğini çok iyi biliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, aradan geçen 95 yılda ulu önderin gösterdiği muasır medeniyet yolunda; demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, bilim, teknoloji olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir.

Cumhuriyet, ulus egemenliğini kayıtsız ve şartsız olarak millete teslim etmiş, kula kulluk düzenine son vermiş, kişi hürriyetini hâkim kılarak bireyi toplum içinde benlik sahibi kılmıştır.

Cumhuriyetin kazanımı olan her şeyin bizim için bir nimet olduğunu bildiğimiz kadar, bu kazanımların ulu önderden bizlere emanet kaldığını, onları korumakla ve yüceltmekle mükellef olduğumuzu da iyi biliyoruz.

O yüzden ırk, renk, cinsiyet, etnik köken fark etmeksizin; bizi aynı bayrak, aynı toprak, aynı amaçta bütünleştirip bir millet olma duygusunu damarlarımıza işlediği için Atamıza ve Cumhuriyete minnet borcumuz sonsuzdur.

95 yıllık süreç içerisinde ne zaman ki Cumhuriyet değerlerinden, laik demokratik sosyal devlet ilkelerinden ve elbette hukuktan uzaklaşılmışsa; ülkemizin içte ve dışta yaşadığı sorunların daha da büyüdüğü, etnik ya da din odaklı terör olaylarının tırmandığı malumdur.

O yüzden, Cumhuriyet kazanımlarının, şer odaklarını bertaraf etmekte yegane rehberimiz olacağının da özellikle altını çiziyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Balıkesir Barosu olarak, 95 yıl sonra aynı gurur ve coşkuyla haykırıyoruz:

“Efendiler, Cumhuriyeti Mustafa Kemal  Atatürk ilan etti, onu ilelebet biz muhafaza edeceğiz.”

Av. EROL KAYABAY

Balıkesir Barosu Başkanı